TASARIM VE MODÜL

"Tüm insanlar tasarımcıdır. Çünkü tasarım tüm insani faaliyetlere temel teşkil eder." - Victor Papanek
Bir birimin tekrarı tasarımın problemidir. Birimlerin birbiri ile nasıl bir ilişki içinde bulunup tekrarlanacağı ya da bu tekrarın sıklığı, yönü, rengi gibi tasarım ilkelerini ilgilendiren sorunları da bir yandan çözüyor olacağız. Tasarıma dair bu problem tasarım ile alakalı tüm alanların da meselesidir aynı zamanda. En sık endüstriyel ürünlerde karşımıza çıkan örneklerine mimaride neden rastlamayalım ki? Yukarıdaki örnek bunun bir resmidir işte; kçşeli formun tekrarında kimi girinti ve çıkıntılar yaratmakla yetinilmemiş; renk de bir yandan işe koşulmuştur.
Renk kullanımı kimi zaman olabildiğince de yalınlaşarak vurguyu bir noktaya yapabilir. Aklınızdan çıkarmamanız gereken; onca görsele kendinizi kaptırıp konudan uzaklaşmamak olmalı. Her bir örneği çözümlerken 'ben de bunu yaparım' veya 'benim konuyu bu görseldeki gibi anlatabilirim' diye aklınızda uçuşan fikirleri dizginleyin; zira buradaki örnekler; sadece ÖRNEK!
Mutfaklarda görmeye alışkın olduğumuz bıçak setlerinden farklı olarak geometrik formların nasıl uygulandığına dair tek renkten sade bir örnek. Buradaki hareketi, kullanılan formu bir süre düşünün; neden köşeli veyahut da neden üç parçalı ve bu parçalar birbirinden farklı?
İkinci örneğe benzer şekilde iki renk olan çalışmada vurgu yine merkezden kayarak yazı ile de bir bütün oluşturuyor; tabii ki çalışmalarınızda yazıya yer verebilirsiniz. Ancak bu yazılar körün gözüne gibi KONUM BU diye bağırmasın. İzleyicisi ile buluştuğunda nasıl eğleneceğiz yoksa:)

Aynı bunun gibi olsa çalışmalarınız. Şaka şaka, ancak geometrik formların dijital ortamdaki bu düzenlemesi size alanınızın sadece kâğıt ile sınırlı olmadığını hatırlatsın. Televizyon ve internet medyasında çok sık karşılaştığımız örneklere benzemiyor mu?
Yukarıda da değindiğimiz gibi modülün tekrarı endüstri ürünlerinde sıklıkla rastladığımız bir durum. Buradaki düzenleme fonksiyonel olduğu kadar çözüm getirdiği ihtiyacın yanı sıra estetik bir sunuma da sahip. Tasarımın bu özgün yapısını alanı ne olursa olsun okumak mümkündür.
Herhangi bir tasarımın aklınızda filizlenmeye başladığı anda elinize kâğıt kalem alıp bunun kaydını düşmelisiniz. Zamanla bu taslak daha oturaklı hale gelecektir. Aklınızdakini kâğıda dökmeden işe girişeceğiniz yıllar gelinceye değin bu üslubu benimsemek size hatalarınızı uygulamadan önce görme ve düzeltmeler ile daha doğru ve yerinde kararlar almanıza yardımcı olur.
Örneğin böylesine detaylı taslaklarınız olsa sırtınız yere gelmez :) Şaka bir yana bu kadar taslak olmanın ötesine geçmiş bir proje sayfası değil ancak uygulamanıza dair malzeme, ölçü, renk gibi bilgileri içeren eskizlerinizi vizeden sonra onaylatarak çalışmaya başlamanızda fayda var. Şimdilik yapacağınız taslak şuna benzeyebilir ki dikkat edin özellikler arttıkça maliyet de artar; sonra memlekete dönemeyebilirsiniz;)
ÖĞR. GÖR. HACER HANCI